C C C C A+ A A- X

Сигнали по ЗЗЛПСПОИН

ИНФОРМАЦИЯ

ЗА РЕДА ЗА ВЪТРЕШНО ПОДАВАНЕ НА СИГНАЛИ ЗА НАРУШЕНИЯ

В АПЕЛАТИВЕН СЪД - СОФИЯ

 

по Закона за зашита на лицата, подаващи сигнали

или публично оповестяващи информация за нарушения (ЗЗЛПСПОИН)

 

1. Лица, на които се предоставя защита по ЗЗЛПСПОИН

Възможност да подаде сигнал за нарушение чрез създадения в Апелативен съд – София канал за вътрешно подаване на сигнали има физическо лице (сигнализиращо лице по смисъла на чл.5, ал.2 и ал.3 от ЗЗЛПСПОИН, което може да е:

  • Магистрат, служител или друго лице, което полага наемен труд в Апелативен съд - София, независимо от характера на работата, от начина на заплащането и от източника на финансирането;
  • Лице, което полага труд в Апелативен съд - София без трудово правоотношение;
  • Лице, което работи за физическо или юридическо лице, негови подизпълнители или доставчици на Апелативен съд - София;
  • Кандидат за работа в Апелативен съд - София, участвал в конкурс или друга форма на подбор за постъпване на работа и получил в това качество информация за нарушение;
  • Магистрат, служител или друго лице, което е полагало наемен труд в Апелативен съд - София, когато информацията е получена в рамките на трудово или служебно правоотношение, което е прекратено към момента на подаване на сигнала или на публичното оповестяване;
  • Всяко друго лице, което подава сигнал за нарушение, станало му известно в работен контекст. По смисъла на §1. т.4 от ЗЗЛПСПОИН, под „работен контекст“ се разбират настоящи или минали работни дейности в Апелативен съд - София, чрез които, независимо от тяхното естество, лицата получават информация за нарушения и в рамките на които тези лица могат да бъдат подложени на репресивни ответни действия, ако подадат такава информация.

Защита по ЗЗЛПСПОИН се предоставя и на лицата, които подпомагат сигнализиращото лице в процеса на подаване на сигнала, лицата, които са свързани със сигнализиращото лице и могат да бъдат подложени на репресивни ответни действия поради сигнализирането, както и юридически лица, в които сигнализиращото лице притежава дялово участие, за които работи, или с които е свързано по друг начин в работен контекст.

2. Предмет на сигналите за нарушения по ЗЗЛПСПОИН

Сигналите за нарушения по реда на ЗЗЛПСПОИН трябва да се отнасят до една или повече от следните области, свързани с дейността на Апелативен съд - София:

  • Обществени поръчки;
  • Опазване на околната среда;
  • Защита на неприкосновеността на личния живот и личните данни;
  • Сигурност на мрежите и информационните системи;
  • Нарушения, които засягат финансовите интереси на Европейския съюз;
  • Извършено престъпление от общ характер, за което сигнализиращото лице е узнало във връзка с извършване на своята работа или при изпълнение на служебните си задължения;
  • Правилата за заплащане на дължими публични държавни и общински вземания;
  • Трудово законодателство.

Списък е актовете на Европейския съюз, които се отнасят до сигналите за нарушения по ЗЗЛПСПОИН, се съдържа в приложение към ЗЗЛПСПОИН. Ако в дейността на Апелативен съд - София са допуснати нарушения на тези актове и подаващото сигнал лице е в кръга на сигнализиращите лица по ЗЗЛПСПОИН, то има право да подава сигнал чрез канала за вътрешно подаване.

3. Как се подава сигнал за нарушение чрез канала за вътрешно подаване в Апелативен съд - София

Апелативен съд - София осигурява подаването на сигнали по ЗЗЛПСПОИН писмено, включително чрез електронна поща, или устно.

Към сигнала може да се приложат всякакъв вид източници на информация, подкрепящи изложените в него твърдения, и/или позоваване на документи, в т.ч. посочване на данни за лица, които биха могли да потвърдят съобщените данни или да предоставят допълнителна информация.

За подаване на писмен сигнал се използва утвърдения образец на Формуляр за регистриране на сигнал за подаване на информация за нарушения съгласно ЗЗЛПСПОИН, като се попълват само част I-V включително, полага се саморъчен подпис и се депозира в запечатан плик в регистратурата на съда или директно на едно от лицата, отговорни за разглеждане на сигналите в Апелативен съд - София, или се изпраща по пощата, или чрез куриерска услуга, на адрес: Апелативен съд – София, 1000 гр.София, бул.„Витоша“ №2, адресиран „До служителя, разглеждащ сигнали“. За подаване на сигнал чрез електронна поща се използва същия образец на Формуляр за регистриране на сигнал за подаване на информация за нарушения съгласно ЗЗЛПСПОИН, като се попълват само част I-V включително. Електронно подписаният формуляр с валиден електронен подпис се изпраща на адрес: registry@appellatecs.org.

Устен сигнал се подава до служителя, отговорен за приемане на сигналите, на телефонен номер: 02/ 92-19-761. При искане на сигнализиращото лице за лична среща със служителя, отговорен за приемане на сигналите, тя се уговаря предварително на същия телефонен номер и се осъществява в работното време на съда до 3 работни дни от заявяването. Устният сигнал се документира от служителя по сигналите чрез попълване на формуляр по образец, който се предлага на подаващия сигнала за подписване при желание от негова страна.

В срок от 7 дни след получаване на сигнала, служителят по сигналите потвърждава получаването му и предоставя на сигнализиращото лице информация за регистрирането на сигнала и неговия уникален идентификационен номер (УИН) и дата. Всяка следваща информация или комуникация във връзка със сигнала се прилага към този УИН.

Служителят отговорен за сигнала предоставя обратна информация за предприетите действия в срок не по-дълъг от 3 месеца след потвърждаване на получаването на сигнала.

Самоличността на сигнализиращото лице и на всяко друго лице, посочено в сигнала, ще бъде надлежно защитена и ще бъдат предприети нужните мерки за ограничение на достъпа до сигнала на неоправомощени лица.

Следва да се има предвид, че:

  • По регистрирани анонимни сигнали, или сигнали, отнасящи се до нарушения, извършени преди повече от две години, не се образува производство.
  • Не се разглеждат регистрирани сигнали, които не попадат в обхвата на ЗЗЛПСПОИН и съдържанието на които не дава основания да се приемат за правдоподобни.
  • Регистрирани сигнали, съдържащи очевидно неверни или заблуждаващи твърдения за факти, се връщат с указание към сигнализиращото лице за коригиране на твърденията и за отговорността, която носи за набедяване по чл.286 от Наказателния кодекс.

 

4. Обработване на личните данни във връзка с подадени сигнали за нарушения по ЗЗЛПСПОИН (специално уведомление за поверителност)

Администратор на личните данни:

Апелативен съд - София, адрес гр.София, бул.,Витоша“ 2, БУЛСТАТ 121654463.

Цели на обработване на личните данни в сигналите за нарушения

Личните данни се обработват за целите на осигуряването на защитата на лицата, които подават сигнали или публично оповестяват информация за нарушения на българското законодателство или на актовете на Европейския съюз, станала им известна при или по повод изпълнение на трудовите им задължения или в друг работен контекст по смисъла на ЗЗЛПСПОИН, както и за изпълнение на съответните законови задължения.

Правно основание за обработване на личните данни

Личните данни се обработват на основание чл.6, пар.1, б.„в" от Регламент (ЕС) 2016/679 (Общ регламент относно защитата на данните) във връзка със задълженията, които произтичат от Закона за защита на лицата, подаващи сигнали или публично оповестяващи информация за нарушения.

Получатели на личните данни

Достъп до личните данни, съдържащи се в сигналите за нарушения, имат служителите, отговарящи за разглеждането на сигналите в Апелативен съд - София. Разкриването на самоличността на лицата и на информацията, свързана с подадените сигнали за нарушения, се допуска само при условията на чл.31 от ЗЗЛПСПОИН. а именно:

1. при изрично писмено съгласие на сигнализиращото лице. Изричното писмено съгласие се подава писмено или в електронна форма пред служителя, отговорен за разглеждането на сигнала; или

2. когато това е необходимо и пропорционално задължение, наложено от българското законодателство или от правото на Европейския съюз в контекста на разследвания от национални органи или на съдебни производства, включително с оглед на гарантиране правото на защита на засегнатото лице. В тези случаи сигнализиращото лице се уведомява за необходимостта от разкриването с писмено уведомление от служителя, отговорен за разглеждане на сигнала, което се мотивира. Сигнализиращото лице не се уведомява, когато с това се застрашава разследването или съдебното производство.

Личните данни не се предават в трета държава или международна организация.

Ако възникне правно задължение за предаване на данните, Апелативен съд - София ще информира сигнализиращите лица преди предаването и ще представи приложимите за конкретния случай мерки, които гарантират адекватността на защитата на личните данни.

Срок за съхранение на личните данни

Личните данни се съхраняват в срок, който се определя при отчитане на следните критерии: 1. времето за извършване на проверката по сигнала, 2. времето, необходимо за по-нататъшни разследвания и 3. времето за съхранение на сигнала съгласно чл.18. ал 2, т.9 от ЗЗЛПСПОИН.

Значение на предоставените лични данни

Предоставянето на лични данни за целите на подаване на сигнали за нарушение е задължително изискване, а непредоставянето на данните и подаването на анонимни сигнали е пречка да се образува производство по сигнала, в съответствие с чл.9. т 1 от ЗЗЛПСПОИН.

Права на субектите на данни

При обработване на личните им данни субектите разполагат с правата по Регламент (ЕС) 2016/679, които може да упражнят по реда, посочен в Политиката за прозрачност на защитата на лични данни в Апелативен съд - София, публикувана на сайта на съда.

В допълнение към посочените в Регламент (ЕС) 2016/679 права, субектите имат и следните права по ЗЗЛПСПОИН:

  • да преценят дали желаят да подпишат документирания устен сигнал (чл.15, ал.3 от ЗЗЛПСПОИН);
  • да бъдат информирани за получаването на сигнала в срок от 7 дни след получаването (чл.16, т.1 от ЗЗЛПСПОИН);
  • да получат информация за процедурите за външно подаване на сигнали към Комисията за защита на личните данни (КЗЛД), в качеството й на национален орган за външно подаване на сигнали, а когато е уместно - към институциите, органите, службите и агенциите на Европейския съюз (чл.16, т.5 от ЗЗЛПСПОИН);
  • да бъдат информиран за препращането на сигнала им до КЗЛД при необходимост от предприемане на действия от нейна страна (чл.16, т.11, б.„г“ от ЗЗЛПСПОИН);
  • да им бъдат съобщени предприетите действия, окончателните резултати от проверката по сигнала, заедно с мотивите (чл.16, т.4, във връзка с чл.17, ал.1, т.4 от ЗЗЛПСПОИН).

Формулярът за регистриране на сигнал за подаване на информация за нарушения съгласно ЗЗЛПСПОИН е достъпен на сайта на Апелативен съд - София (под настоящата информация), както и на сайта на КЗЛД - https://www.cpdp.bg/7p-sub rubric&aid~282.

Формуляр може да получите и от служителя, отговорен за разглеждане на сигнали в съда.

Със Заповед № А-87/23.01.2024г. и Заповед № А-513/12.04.2024г. на административен ръководител на Апелативен съд – София за служители, отговорни за разглеждане на сигналите по ЗЗЛПСПОИН в Апелативен съд - София, са определени Ваня Микова и Георги Александров. В случаите, когато подаден сигнал поставя определения служител по сигналите в състояние на конфликт на интереси, както и в случаите на отсъствие на служителя по сигналите за период, чиято продължителност би довела до неспазване на предвидените в закона срокове, административният ръководител със заповед определя друго лице за разглеждане на конкретния сигнал.

 

Заповед А-513/12.04.2024г.

Заповед А-86/23.01.2024г.

Формуляр за регистриране на сигнал

Формуляр за регистриране на сигнал

Този сайт използва бисквитки (cookies). Като приемете бисквитките, можете да се възползвате от оптималното поведение на сайта.

Приемам Отказ Повече информация